Pizza na kamieniu

Pizza na kamieniu, czyli jak w domu zrobić idealną pizzę włoską

Pizza – choć jest włoskim specjałem – to jedno najbardziej ulubionych dań większości z nas. Kluczem do doskonałości tego dania jest użycie odpowiednich składników, receptura ciasta oraz oczywiście sposób wypiekania. Jeśli szukasz idealnego przepisu, sprawdź naszą recepturę na pizzę pieczoną na kamieniu.

Pizza na kamieniu – poczuj włoski smak

Dla wielu osób nie ma nic lepszego niż gorąca pizza prosto z pieca. Szczególnie popularne są pizze pieczone na kamieniu. Grube kamienne podłoże pomaga uzyskać chrupiący spód i równomiernie upieczone dodatki. Jeśli chcesz cieszyć się pizzą wypiekaną na kamieniu w domu, musisz zrobić kilka rzeczy.

Po pierwsze, musisz zainwestować w dobrej jakości kamień do pizzy. Wybierz taki, który jest wystarczająco duży, aby pasował do Twojego piekarnika i upewnij się, że jest wykonany z materiału, który może wytrzymać wysokie temperatury. Zazwyczaj do pieczenia pizzy wykorzystuje się kamienie granitowe lub szamotowe. Porowatość tego materiału sprawia, że podczas pieczenia wchłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu pizza jest idealnie wypieczona i chrupiąca.

Gdy masz już swój kamień, rozgrzej piekarnik do najwyższego możliwego ustawienia. Umieść kamień na środkowej półce i pozostaw go do nagrzania na 30-45 minut. W tym czasie możesz zabrać się za przygotowanie ciasta oraz sosu.

Przepis na ciasto do pizzy wypiekanej na kamieniu

Kiedy Twój kamień będzie się rozgrzewał zajmij się przygotowaniem ciasta. Jeśli szukasz dobrze przepisy skorzystaj z opisanego poniżej.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej, plus więcej do posypania,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży suchych,
  • Oliwa z oliwek extra virgin.

Przepis:

  1. Do lekko ciepłej wody wrzuć drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia składników, a następnie ostaw na około 15 minut. Kiedy drożdże wyrosną przejdź do kolejnego kroku.
  2. Do dużej miski wsyp szklankę mąki, cukier, sól, a następnie dodaj wodę z drożdżami. Zagniataj ciasto i dolewaj pozostałą ilość wody, aż do uzyskania miękkiego ciasta.
  3. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, czyli około 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na płaskiej blaszcze, a następnie rozciągaj palcami do uzyskania rozmiaru, które będzie odpowiadał wielkości kamienia.
  5. Przykryj ciasto ściereczką na około 5-10 minut, a następnie nałóż sos oraz składniki.
  6. Zsuń ciasto z blaszki wprost na rozgrzany kamień do piekarnika ustawionego na 240 stopni Celsjusza.
  7. Piecz na kamieniu do pizzy, aż skórka będzie złotobrązowa, a ser się pięknie roztopi. Twoja pizza będzie gotowa w około 7-10 minut, w zależności od oczekiwanego stopnia wypieczenia oraz grubości ciasta.

Przepis na sos pomidorowy na spód pizzy

Jednym z sekretów świetnie pizzy jest to co najmniej przykuwa naszą uwagę – czyli sos. Prawdziwy, wyrazisty pomidorowy sos jest podstawą włoskie pizzy.

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 średniej wielkości posiekana cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści bazylii,
  • Szczypta czarnego pieprzu.

Przepis:

Wrzuć składniki do rondelka, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość zacznie delikatnie bulgotać. Zmniejsz nieco moc palnika i podgrzewaj przez 5 minut. Jeśli lubisz ostre sosy możesz do niego dosypać czerwonej ostrej papryki lub chili.


Opublikowano

w

przez

Tagi: