Pizza na kamieniu, czyli jak w domu zrobić pizzę idealną i olśnić wszystkich smakiem Italii

Cześć Kochani,

Domowa pizza upieczona na kamieniu to zupełnie inna jakość 😊

Idealna pizza, jaką zwykliśmy się rozkoszować w dobrych pizzeriach, powstaje dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Kamienie do pizzy to doskonała namiastka profesjonalnych pieców do wypieku pizzy. W domowych warunkach możemy wykorzystać kamień do pizzy granitowy bądź szamotowy. Mój granitowy kamień do pieczenia pizzy, umieszczony w zwykłym domowym piekarniku, nagrzany do bardzo wysokiej temperatury, pozwala uzyskać efekt zbliżony do tego, z jakim mamy do czynienia w tradycyjnym piecu do wypieku pizzy. Dzieje się tak za sprawą dwóch niezwykle istotnych cech – kamienie magazynują ciepło – wystarczy więc, że pizza będzie zaledwie kilka minut w gorącym piekarniku; a także naturalnej porowatości kamienia – wchłania on wilgoć z pieczonego ciasta. Te czynniki sprawiają, że upieczona na nim pizza staje się idealnie wypieczona, delikatna i chrupiąca.

Wpis powstał we współpracy z Granitową Galerią

Moja pizza podczas wypieku na okrągłym kamieniu 🙂

Przygotowanie pizzy zaczynamy od nagrzewania granitowego kamienia do pizzy w piekarniku 😊 Aby kamień do pizzy złapał dobrą temperaturę potrzebne jest ok. 45 min – a to z kolei idealny czas, żeby wszystko na pizzę przygotować 😊

Kamień do pizzy umieszczamy na kratce bądź blaszce na środkowym poziomie zimnego jeszcze piekarnika. Włączamy piekarnik na ok. 270°C (grzanie góra-dół) i tym czasie przygotowujemy pizzę.

Mój przepis na CIASTO

  • 400g mąki pszennej (ok 3 szklanki)– najlepiej typ 00
  • 220g ciepłej wody (1 szklanka)
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do miski. Pokruszone drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do miski z mąką. Dodajemy sól i oliwę. Energicznie wyrabiamy ciasto ręką bądź robotem kuchennym z końcówką do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ale ciasto nie może być zbyt twarde.

Wyrobione ciasto smarujemy odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45min.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przecier pomidorowy + oliwa + czosnek + sól + świeże lub suszone zioła – oregano, bazylia, tymianek), trzemy ser i przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 części. Rozciągamy palcami tak, aby powstały cienkie placki. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser i ulubione dodatki.

Przy pomocy łopatki wkładamy pizzę do piekarnika, bezpośrednio na rozgrzany kamień. Po ok 4-5 minutach ostrożnie łopatką wyjmujemy upieczoną pizzę, odkładamy na tacę/talerz, a do piekarnika wkładamy kolejną 😊

Najlepiej z kieliszkiem wina i w dobrym towarzystwie siadamy do stołu i delektujemy się pyszną pizzą… i w zasadzie kiedy zjadamy ostatni kawałek, kolejna jest już gotowa 😊

Po zakończeniu pieczenia wyłączamy piekarnik i rozgrzany kamień zostawiamy w nim aż do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy myjemy ręcznie z dodatkiem delikatnych środków do mycia naczyń.

P.S. Równie smakowite będą upieczone na kamieniu grzanki, tosty, zapiekanki. Powinniśmy więc używać kamienia do pizzy jak najczęściej 😉 SMACZNEGO!

You may also like

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *