Pewnego dnia sposób w jaki mówimy do naszych dzieci stanie się ich wewnętrznym głosem. Bądźmy zatem uważni

Cześć Kochani,

Jak byłam dzieckiem moja mama mówiła mi, że smak i charakter człowieka zmienia się co siedem lat. Nie mam pojęcia czy miała rację i do dziś tego nie sprawdziłam. Powiedziała to moja mama, więc pomyślałam sobie, że warto to zachować jako cenną lekcję dla siebie. Jako dzieciak bardzo nie lubiłam pasztetu, sera żółtego, żurawiny, sera pleśniowego, salami. Naprawdę nie mogłam uwierzyć w to, że komuś to może smakować! Pamiętam również dzień w którym z moim bratem podpiliśmy łyk alkoholu z barku rodziców (nie pamiętam co, ale pamiętam, że rozcieńczyliśmy go sokiem z puszki po brzoskwiniach). I nie smakował mi wtedy ten alkohol, a dzisiaj smakuje. Jedynym słowem moja mama miała rację. Tak samo zresztą było z żurawiną. Kiedy spróbowałam jej po raz pierwszy zastanawiałam się tylko: „za jakie grzechy Dobry Boże?” A dziś korzystam z niej bardzo często. Również w kosmetyce i ten temat chciałam dzisiaj poruszyć.

I chociaż nie lubię określenia superfoods to w tym przypadku chyba warto od tego zacząć. Zaraz potem ciśnie mi się na usta: cudze chwalicie, swego nie znacie. Żurawina jest porównywana do egzotycznych jagód goji, które ostatnio można spotkać w wielu miejscach.

W żurawinie znajdziemy przede wszystkim witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, fosfor, jod i magnez. Zawiera błonnik, kwasy owocowe, antyocyjany, flawonoidy oraz taninę. Wszystkie te składki poprawiają funkcjonowanie organizmu oraz korzystnie wpływają na wygląd skóry.

Sprawdzi się idealnie w pielęgnacji cery trądzikowej, ponieważ działa antybakteryjnie i oczyszczająco. Cerę suchą natomiast doskonale nawilży, odżywi i ureguluje jej pH. Żurawina w pielęgnacji cery dojrzałej wykaże działanie napinające i poprawiające jędrność. Dodatkowo wygładzi drobne zmarszczki i ochroni cerę przed wolnymi rodnikami.

Warto również sięgnąć po pastę do zębów z ekstraktem z żurawiny. Ekstrakt żurawinowy ma działanie bakteriobójcze i chroni szkliwo przed powstawaniem osadu i kamienia nazębnego.

Żurawinę do kosmetyków można dodawać w postaci oleju żurawinowego bądź ekstraktu z owoców żurawiny.  Olej żurawinowy – zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Jest źródłem kompletnej witaminy E, zawiera komplet tokoferoli i tokotrienole – nazywane super witaminą E. Olej żurawinowy może pomóc w łagodzeniu swędzenia, łuszczenia i stanach podrażnienia. Natomiast Ekstrakt z owoców żurawiny – działa korzystnie na skórę, doskonale nawilża, działa liftingująco, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów, wzmacnia odporność skóry.

Czy lubicie żurawinę? Czy sięgacie po kosmetyki, które mają ją w składzie? Jaka jest Wasza opinia? 🙂

You may also like

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *