Kolacja u Iwaszkiewiczów – zainspiruj się smakami i zapachami ich domu

Cześć Kochani,

dzisiaj zabieram Was na wyjątkową kolację – zjemy tak, jak jadało się przed wojną. Przy tym wszystkim mogę Wam obiecać, że dania będą posiadał oryginalne przepisy, a ich smaki i zapachy wprawią Was w osłupienie. A to wszystko dzięki wyjątkowej książce – prawdziwy biały kruk wśród literatury kulinarnej: Kuchnia Iwaszkiewiczów.

Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać.

Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek:

Gawęd o jedzeniu,

Z moim ojcem o jedzeniu oraz

Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie.

Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy.Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.

A ja dzisiaj serwuję Wam:

Chcesz powiększyć przepis? Kliknij prawy przycisk myszy – pokaż obraz – kliknij CTRL oraz + w tym samym czasie 🙂

Znak literanova  Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty – Maria Iwaszkiewicz. Książka w PROMOCYJNEJ CENIE -25% na stronie Wydawnictwa: KLIK

You may also like

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *