Witajcie kochani,
I oficjalnie rozpoczęłam sezon na: weź podkręć ten grzejnik, ja zamarzam! Gdzie są moje rękawiczki? Zrobiłeś mi już ciepłą herbatę? Dlaczego w lodówce nie ma cytryny! Nie będę piła bez cytryny! Możesz mi podać ciepłe skarpetki? Nie stopki, najcieplejsze skarpetki jakie mamy! Nie wyrzucaj tych rajstop, pod spodnie się jeszcze nadadzą. Chyba, oszalałeś, że ja wyjdę na dwór, jak jest tak zimno! Cholera, czemu w kuchni jest otwarte okno! Możesz zamykać balkon jak wychodzisz palić! Czy Ty mnie już nie kochasz, że dajesz mi samą kołdrę do spania? Gdzie jest mój koc? Nie, nie ten koc- ten cieplejszy w gwiazdki! Witaj chłodzie.
A dzisiaj o tym, co misie lubią najbardziej- jedzonko i moje trzy przepisy na makaron Niro.
Wstążki z grzybami
Wytwarzane ze świeżo mielonej, pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem (lub bez) warzyw ekologicznych.
Składniki:
– Makaron wstążki Niro
– 2 x marchewka, pietruszka.
– por, cebula, trzy ząbki czosnku, kawałek selera, garść suszonych grzybów, przecier pomidorowy, duża czerwona papryka, kostka rosołowa, olej, śmietana.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. 1l wody doprowadź do wrzenia wraz z kostką rosołową, 4 łyżkami przecieru pomidorowego- sos zagęść śmietaną. Marchewkę, seler, pietruszkę, paprykę, cebulę i por- pokrój w słupki i smaż na patelni, aż do miękkości. Dodaj namoczone wcześniej grzyby. Do warzyw wlej sos- smaż, krótką chwilę. W razie potrzeby zagęść całość śmietaną, mąką bądź bułką tartą. Dopraw wg uznania, ja użyłam sól ziołową, czarny pieprz i granulowany czosnek. Smaż razem z makaronem kilka- kilkanaście minut. Szybko, syto i smacznie.
Firma NIRO Sp. z o.o. specjalizuje się w produkcji młynków ręcznych i elektrycznych oraz przystawek mielących do robotów kuchennych, do przemiału zboża, kawy, pieprzu dla domowego użytku. Młynki wykonywane są z wysokiej jakości naturalnego drewna lipowego lub bukowego, posiadają system mielący z korundu ceramicznie wiązanego. W naszych młynkach można przygotować świeże płatki i musli na pożywne śniadanie lub zmielić ziarno na pełnowartościową mąkę np. do wypieku domowego chleba.
Makaron z kurczakiem i sezamem
Składniki:
– makaron jeżyki i wstążki szpinakowe Niro
– 5 łyżek sezamu, 2 x pierś z kurczaka, marchewka, kminek, curry, ziele angielskie, czosnek, jogurt naturalny, śmietana, cebula
Makarony ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj je ze sobą. Jogurt naturalny połącz ze śmietaną w proporcji 1:2. Do sosu dodaj: sezam, łyżkę kminku, cztery łyżki curry, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kilka kulek ziela angielskiego- całość zagotuj. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i smaż wraz z cebulką i świeżym czosnkiem- ewentualnie można delikatnie posolić. Pokrojoną marchewkę smaż wraz z cebulką. Sos wymieszaj z marchewką oraz mięsem. Jeszcze szybciej, jeszcze bardziej syto i jeszcze smaczniej.
Szanowni Klienci, od 6 maja 2013 roku są dostępne w sprzedaży nasze nowe produkty:
- Żyto ekologiczne – 500 g
- Ekologiczna Mąka żytnia ze świeżego pełnego przemiału – 1000 g
- Ekologiczna Śruta żytnia ze świeżego przemiału – 500g
- Ekologiczny makaron orkiszowy Nitki Złociste 250g – makaron z białej mąki orkiszowej typ 650 z dodatkiem kurkumy
Spaghetti z orkiszu
– Makaron pełnoziarnisty z orkiszu Niro
– garść suszonych grzybów, marchewka, pietruszka, cebula, 2 puszki całych pomidorów, 3 ząbki czosnku, suszony tymianek, oregano, świeża bazylia, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Makaron ugotuj wg przepisu. Marchewkę, pietruszkę, grzyby, cebulę- podsmaż. Dodaj pomidorki, czosnek (przeciśnięty przez praskę). Dopraw tymiankiem, solą, pieprzem i oregano. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.
Wybaczcie słabe zdjęcie, ale gotowałam późno wieczorną porą 🙂
To na który makaron wpadacie? 🙂
pysznie wyglada 🙂
Nawet nie wiedziałam, że jest taki makaron jak jeżyki 😉
Jedzenie wygląda przepysznie! Aż się głodna zrobiłam 🙂
Uwielbiam wszystko co orkiszowe. To najzdrowsze i jak dla mnie – najsmaczniejsze zboże