Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść


Witajcie kochani,

I oficjalnie rozpoczęłam sezon na: weź podkręć ten grzejnik, ja zamarzam! Gdzie są moje rękawiczki? Zrobiłeś mi już ciepłą herbatę? Dlaczego w lodówce nie ma cytryny! Nie będę piła bez cytryny! Możesz mi podać ciepłe skarpetki? Nie stopki, najcieplejsze skarpetki jakie mamy! Nie wyrzucaj tych rajstop, pod spodnie się jeszcze nadadzą. Chyba, oszalałeś, że ja wyjdę na dwór, jak jest tak zimno! Cholera, czemu w kuchni jest otwarte okno! Możesz zamykać balkon jak wychodzisz palić! Czy Ty mnie już nie kochasz, że dajesz mi samą kołdrę do spania? Gdzie jest mój koc? Nie, nie ten koc- ten cieplejszy w gwiazdki! Witaj chłodzie.

A dzisiaj o tym, co misie lubią najbardziej- jedzonko i moje trzy przepisy na makaron Niro.

Wstążki z grzybami

P1280329-horz

Wytwarzane ze świeżo mielonej, pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem (lub bez) warzyw ekologicznych.

 
P1280349
Składniki:
Makaron wstążki Niro
– 2 x marchewka, pietruszka.
– por, cebula, trzy ząbki czosnku, kawałek selera, garść suszonych grzybów, przecier pomidorowy, duża czerwona papryka, kostka rosołowa, olej, śmietana.

P1280330-tileSposób wykonania:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. 1l wody doprowadź do wrzenia wraz z kostką rosołową, 4 łyżkami przecieru pomidorowego- sos zagęść śmietaną. Marchewkę, seler, pietruszkę, paprykę, cebulę i por- pokrój w słupki i smaż na patelni, aż do miękkości. Dodaj namoczone wcześniej grzyby. Do warzyw wlej sos- smaż, krótką chwilę. W razie potrzeby zagęść całość śmietaną, mąką bądź bułką tartą. Dopraw wg uznania, ja użyłam sól ziołową, czarny pieprz i granulowany czosnek. Smaż razem z makaronem kilka- kilkanaście minut. Szybko, syto i smacznie.

P1280344

Firma NIRO Sp. z o.o. specjalizuje się w produkcji młynków ręcznych i elektrycznych oraz przystawek mielących do robotów kuchennych, do przemiału zboża, kawy, pieprzu dla domowego użytku. Młynki wykonywane są z wysokiej jakości naturalnego drewna lipowego lub bukowego, posiadają system mielący z korundu ceramicznie wiązanego. W naszych młynkach można przygotować świeże płatki i musli na pożywne śniadanie lub zmielić ziarno na pełnowartościową mąkę np. do wypieku domowego chleba.

Makaron z kurczakiem i sezamem

P1280503

P1280540

Składniki:

– makaron jeżyki i wstążki szpinakowe Niro

– 5 łyżek sezamu, 2 x pierś z kurczaka, marchewka, kminek, curry, ziele angielskie, czosnek, jogurt naturalny, śmietana, cebula

P1280508-tileSposób wykonania:

Makarony ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj je ze sobą. Jogurt naturalny połącz ze śmietaną w proporcji 1:2. Do sosu dodaj: sezam, łyżkę kminku, cztery łyżki curry, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kilka kulek ziela angielskiego- całość zagotuj. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i smaż wraz z cebulką i świeżym czosnkiem- ewentualnie można delikatnie posolić. Pokrojoną marchewkę smaż wraz z cebulką. Sos wymieszaj z marchewką oraz mięsem.  Jeszcze szybciej, jeszcze bardziej syto i jeszcze smaczniej.

P1280528-tile

Szanowni Klienci, od 6 maja 2013 roku są dostępne w sprzedaży nasze nowe produkty:

  • Żyto ekologiczne – 500 g
  • Ekologiczna Mąka żytnia ze świeżego pełnego przemiału – 1000 g
  • Ekologiczna Śruta żytnia ze świeżego przemiału – 500g
  • Ekologiczny makaron orkiszowy Nitki Złociste 250g – makaron z białej mąki orkiszowej typ 650 z dodatkiem kurkumy

Spaghetti z orkiszu

P1280563-horzSkładniki:

– Makaron pełnoziarnisty z orkiszu Niro

– garść suszonych grzybów, marchewka, pietruszka, cebula, 2 puszki całych pomidorów, 3 ząbki czosnku, suszony tymianek, oregano, świeża bazylia, sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Makaron ugotuj wg przepisu. Marchewkę, pietruszkę, grzyby, cebulę- podsmaż. Dodaj pomidorki, czosnek (przeciśnięty przez praskę). Dopraw tymiankiem, solą, pieprzem i oregano. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

P1280571-tile

Wybaczcie słabe zdjęcie, ale gotowałam późno wieczorną porą 🙂

To na który makaron wpadacie? 🙂

You may also like

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *