Miejsce kobiety jest w kuchni, gdzie ma siedzieć sobie wygodnie z nogami w górze, popijać wino i przyglądać się, jak jej mąż gotuje obiad

Witajcie kochani,

Ostatnio zrozumiałam kolejną życiową maksymę: Jeśli chcesz rozbawić Boga, opowiedz mu o swoich planach. Coś w tym jest, nawet więcej niż „coś”. W końcu czym by było życie, gdyby nie niespodzianki i niepewność czyhająca na Nas na każdym kroku? I wiecie co? Za żadne skarby nie chciałabym poznać  scenariusza swojego życia. Tak jest okej.

Dzisiaj zabieram Was do kulinarnego świata, który bardziej poznaje niż znam i, który szczerze mówiąc coraz bardziej mi odpowiada.

A w roli głównej:

DSC04986

OLEJ W SASZETCE W SAM RAZ NA JEDEN RAZ
Mając na uwadze wyjątkowy smak każdego oleju, pragniemy ułatwić Państwu decyzje co do zastosowania ich w kuchni. Tworząc cały czas nowe przepisy podkreślamy świeżość i subtelność olejów, harmonizujących z szeroka paletą potraw.
Biolevita propaguje zdrowy styl życia i proponuje zmianę nawyków żywieniowych.

I chyba całkiem nienaturalne by było, gdybym recenzję zaczęła od czegoś innego niż ocenienia „innowacyjnego rozwiązania”. Muszę Wam powiedzieć, że jestem jak najbardziej za. Niby mała saszetka, ale wystarczająca, aby sałatka jedzona w pracy była oblana pysznym sosem, czy też, abym w pełni poznała i ukształtowała swoje kulinarne preferencje. Jeśli chodzi o moje kulinarne preferencje to zapraszam Was na:

Wątróbkę zapiekaną w sezamie

DSC06240

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka,
  • 90 g mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g ziaren sezamu Marsyl,
  • olej sezamowy Biolevita,
  • sól, pieprz, ostra papryka.

DSC06212

Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno prażonych nasion sezamu. Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóźniają procesy starzenia. Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja osobom z nie doborem tego składnika.
Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci niejednego smakosza dobrej kuchni.

Muszę powiedzieć, że nie wyobrażam sobie wątróbki w sezamie bez tego oleju. Niesamowicie podkreślił smak, wydobył aromat oraz co najważniejsze wkomponował się w danie tworząc z niego prawdziwą kulinarną ucztę. Jedna saszetka wystarczyła mi, aby posmarować naczynie żaroodporne, a druga, aby polać gotową wątróbkę i ochronić ją przed przesuszeniem.

DSC06217
 
Sposób przygotowania:
Jaja połączyć z mlekiem, mąkę wymieszać z  sezamem Marsyl (100g), solą, pieprzem i papryką. Saszetkę oleju sezamowego wylać na spód naczynia żaroodpornego. Wątróbkę zanurzyć w jajecznej mieszance, następnie obtoczyć w mące z sezamem i układać w naczyniu. Ułożyć w naczyniu wątróbkę, przyprawiać solą i pieprzem. Posypać sezamem oraz polać całą saszetką oleju sezamowego. Piec 35 minut w 200°C
SONY DSC
SONY DSC
 
Jak smakowała? Z takimi dodatkami nie mogłam smakować inaczej niż wyśmienicie. Zdecydowanie palce lizać. To szybki i bardzo dobry obiadek. Fajna alternatywa i o wiele zdrowsza od smażonej wątróbki prosto  z patelni.
Żeby nie było ugotowałam też zupkę:

Chłodnik ze świeżych ogórków z groszkiem ptysiowym

DSC06382

Może nie wygląda nad wyraz apetycznie, ale w takie upały najbardziej smakują mi zimne, wręcz lodowate zupki.

Składniki:

  • 1l zimnej maślanki,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 zielone ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz
  • groszek ptysiowy firmy Brześć
  • saszetka oliwy z oliwek Biolevita oraz oleju z pestek dyni Biolevita

DSC06381

Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.
Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.
Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę.
 

Brześć - Produkty cukiernicze    Groszek ptysiowy firmy Brześć

DSC06374
DSC06378
 

Małe kuleczki groszku ptysiowego to składnik wielu smacznych zup i kremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności, nie tylko dzięki walorom smakowym. Stosowany jest między innymi do takich zup jak cebulowa i pomidorowa a także kremów np. z brokuł.

 
Ogórki (bez skórki) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z soku. Wymieszaj maślankę z jogurtem oraz olejami.  Połącz z ogórkami, dodaj do smaku sól i pieprz. Można podawać również ze świeżym koprem.

DSC06381

Jeśli chodzi o obiadek to u mnie właśnie było tak szybko, zdrowo i pysznie. No bo umówmy się, kto ma siłę w taki upał stać cały dzień przy garnkach? 🙂

Dlatego wszystkie produkty polecam i zapewniam, że z Nimi obiad się uda zawsze 🙂

You may also like

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *