Choć papierków po cukierkach tu i ówdzie ślad…

rdfghj

Choć papierków po cukierkach
Tu i ówdzie ślad
Marzy ci się bombonierka
Taka jak ja
Niby nic, a jednak zerkasz
Jak się dostać do pudełka
Odkryć tajemnicę słodką
Delikatnie zdjąć złotko

Choć papierków po cukierkach
Ślad i tam i tu
Marzy ci się bombonierka
Istny cud
Żeby tak nasycić się
Ale wciąż w zapasie mieć
I rozgryzać tę zagadkę
Tę zagadkę
Po ostatnią czekoladkę…

Och, kto z Nas nie kocha czekolady? Kto z Nas potrafi się oprzeć pralince opakowanej w kuszące złotko? No i kto z Nas nie lubi otrzymywać ich od kochanej osoby? Jednak, pewnie nikt z Was nie miał przyjemności przyjrzeć się z bliska czekoladkom belgijskim BIO.

DSC05929

Czekolada ma wiele dobroczynnych właściwości, pewnie część z Was już głośno protestuje krzycząc: ,,ale, idzie w biodra!” Oj tam, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, zresztą nie oszukujmy się czekolada to kusicielka. A w sumie, która z Nas nie lubi być uległą…

Na sklepowych półkach mamy do wyboru ogrom przeróżnych czekolad, czekoladek i pralinek. Jednak, jak już dobrze wiecie: nie lubię karmić się byle czym. Byle co, ma w  składzie więcej E i ulepszaczy niż tam jest samej czekolady, a na zdrowiu odbija się tak jak wypicie szklanki płynu do mycia toalet. Dlatego poznajcie:

Czekoladki i praliny belgijskiej firmy Belvas

Wybierając to, co najlepsze z dumą prezentujemy czekoladki i praliny belgijskiej firmy Belvas. Belgia to kraj, gdzie wytwarzanie czekolady od wieków jest prawdziwa sztuką. Zanurzcie się Państwo w wyrafinowanym smaku czekoladowych trufli, rozpływających się w ustach orzechowych pralin oraz delikatnych czekoladek z dodatkiem migdałów i orzechów kokosa. Zachwyćcie Państwo swoich gości czekoladowym uniesieniem lub pobudźcie zmysły bliskiej osoby smakiem subtelnym jak aksamit.

(zdjęcie zrobione podczas produkcji czekoladek!)

Produkty firmy Belvas to małe, ekologiczne arcydzieła, których nie znajdziecie państwo w supermarketach. Na szczególną uwagę zasługuje pieczołowitość, z jaką belgijski producent dobiera składniki, nazywając je „skarbami, które oferuje nam Ziemia“. Wybitnie aromatyczne ziarna kakaowca sprowadzane są z San Domingo i Peru, cukier trzcinowy z Paragwaju, orzechy kokosowe ze Sri Lanki natomiast pistacje, orzechy i migdały z hiszpańskiej Murcji i Sycylii.
Mistrzowie z firmy Belvas pochylają się potem nad tymi dobrami aby wydobyć z nich to, co najlepsze. I robią to wspaniale. Rezultatem jest niezwykle wyrafinowany i nienarzucający się smak, ale wierzcie mi, bardzo uwodzicielski.

Czekoladki możecie dostać u:  

Belgijska czekolada dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym jest obecnie bardzo ceniona na całym świecie. Najczęściej wykorzystuje się do jej produkcji aż 100% czystego masła kakaowego. Dzięki temu odznacza się gładką, jedwabistą strukturą, doskonałym zapachem oraz wybornym smakiem. Prawdziwa czekolada belgijska rozpuszcza się na języku.
Czekoladki belgijskie uchodzą za najlepsze w świecie, co jest zasługą doskonałej receptury oraz wieloletniej tradycji wyrabiania. Ogromną popularność praliny belgijskie zdobyły w 1912 roku, gdy mistrz „chocolatier” – Jean Neuhaus sporządził nieznaną ówcześnie nikomu recepturę. Niezwykłość smakołyku polegała na doskonale wyważonym połączeniu smaków śmietanki, wanilii, orzechów, karmelu oraz likieru cointreau w nadzieniu. Od tego czasu belgijskie czekoladki są powszechnie uważane za prawdziwy rarytas. Innym przysmakiem są trufle belgijskie, czyli czekoladowe pomadki o słodkim nadzieniu, dodatkowo obsypane wiórkami czekoladowymi.

A co ja o tym wszystkim myślę? Czas, start!

Trufle migdałowe

DSC05961 DSC05959

Nawet teraz, pisząc tą recenzję i widząc powyższe zdjęcie moja duszy krzyczy: chcę jeszcze. Rozsądek dochodzi o głosu i zakazuje oddawać się rozpuście o godzinie 22:18. To będzie chyba najbardziej wredne zdanie jakie napiszę na tym blogu, ale: możecie mi zazdrościć, że miałam przyjemność się nimi delektować. Swoją polonistyczną fantazją i dziewczęcym polotem mogłabym napisać o nich…

To jak spędzenie popołudnia na niebieskiej chmurce z  świergoczącymi ptakami jak z bajek Disneya i delikatnym powiewem morskiej bryzy. To jak przytulenie się do swojego ukochanego faceta po całym ciężkim dniu. To jak „nic nie muszę” i „niczego więcej mi nie potrzeba.” To delikatność, która rozpływa się w ustach i sprawia, że nie możemy o niej zapomnieć. One są jak piękna kobieta, która kusi i wabi swoim uśmiechem, szepcząc: nie zapomnisz o mnie, przecież mnie pragniesz.

Składniki: cukier trzcinowy, migdały, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, masa kakaowa, bezwodny tłuszcz mleczny, syrop glukozowy, syrop z agawy, emulgator: lecytyna sojowa.

Składniki pochodzenia organicznego (naturalnego) kontrolowane przez Certisys BE-BIO-01. Składniki Fairtrade (kakao, cukier) łącznie 65,54%. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera alkoholu.

Skład produktu prawdę Ci powie, one są przede wszystkim bezpieczne dla Naszego zdrowia. A dzisiaj to już zdecydowanie rzadkość.

Cena: 17ł./100g

Czekoladki kokosowe

DSC06004 DSC05992

Chociaż chciałabym smak każdej z nich opisać bajecznymi metaforami to nie mogę, normalnie nie mogę. Bo mi potem zarzucicie, że za bardzo fantazjuję i powinnam zejść na ziemię 🙂 A jeszcze, nie daj Panie Boże, ktoś z Was  pokusi się o analizę i wyjdzie na jaw, że jestem totalną marzycielką.

Jako zapachoholiczka muszę Wam powiedzieć, że pachną one niesamowicie. I w tym przypadku nawet najlepsza metafora nie odda tego aromatu, to trzeba poczuć własny nosem. Bardzo delikatna czekolada rozpływa się w ustach, a wiórki kokosowe tylko potęgują wrażenie delikatności i błogości. Cudo, cudeńko! Ciemna czekolada to zdecydowanie najlepsza ciemna czekolada z jaką dane było mi zapoznać swoje podniebienie. I zapomniałabym! Wiórki pochodzą z cudownej Sri Lanki.

Składniki: cukier trzcinowy,  masa kokosowa, syrop glukozowy, orzechy kokosowe syrop glukozowy, masło kokosowe, mleko pełne w proszku, syrop z agawy, emulgator: lecytyna sojowa.  Składniki mogące powodować alergie: orzechy, soja, mleko i pochodne mleka.

Składniki pochodzenia organicznego (naturalnego) kontrolowane przez Certisys BE-BIO-01. Składniki Fairtrade (kokos, cukier) łącznie 50,12%. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera alkoholu. Zawartość kakao 73%. Zawartość orzechów kokosowych 35%.

Cena 17zł./100g

One są ucztą. Dla duszy i ciała. Dla podniebienia i serca. Są dobre na głód i złamane serce. Są  niesamowite.

Praliny belgijskie „mix”

DSC05990 DSC05986

Wiecie co mnie w nich najbardziej urzeka? Fakt, że nie są to „tak sobie” wrzucone czekoladki wytwarzane przez wielkie maszyny, pakowane przez wielkie maszyny z możliwością znalezienia w nich włosa, martwego naskórka czy paznokcia. To są specjalnie wyselekcjonowane, ręcznie wytwarzane, najdelikatniejsze praliny belgijskie. Pompatycznie to zabrzmi, ale mi samo odpakowanie, powąchanie i kosztowanie ich pozwoliło się poczuć jak Pani Życia.

Smakują różnie, ale każda z nich charakteryzuje się pełnią smaku wyczuwalną na długo po przełknięciu, cudownym aromatem i zaskakującą kompozycją składników. Całość jest niepowtarzalna. To jak powrót do dzieciństwa i momentu, kiedy to po raz pierwszy spróbowaliśmy czekolady. To zupełnie inne, nowe doznania.

Składniki: cukier trzcinowy, masa kakaowa, masło kakaowe, masło kokosowe, syrop glukozowy, mleko pełne w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, orzechy laskowe, migdały, kokos, naturalny aromat, syrop z agawy, emulgator: lecytyna sojowa. Składniki mogące powodować alergie: orzechy, soja, mleko i pochodne mleka.

Składniki pochodzenia organicznego (naturalnego) kontrolowane przez Certisys BE-BIO-01. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera alkoholu.

Cena: 22zł./100g

Czekoladki „La Route des Origines”

DSC05948

Mają tylko jedno zdjęcie, nie dlatego, że są w jakimkolwiek stopniu gorsze tylko to drugie wyszło strasznie nie ostre… Normalnie, aż wstyd.

Chcąc czy nie chcąc, zawsze wybieram najlepszą opcje dla siebie. To być może egoistyczne, a nawet narcystyczne. Ale, tak najwyraźniej już musi być. Tak, ze wszystkich czekoladek te są najlepsze dla mnie. Są ręcznie wyrabiane, za każdy razem zachwyca mnie produkt, który jest ręcznie wyrabiany. Wyobraźcie to sobie… Tysiące kilometrów ode mnie, ktoś zrywa kakao, transportuje je, ktoś je wypakowuje, obiera, miesza, gotuje, doprawia, wylewa do form, ozdabia… Ktoś to robi z serca. Niesamowite i zachwycające.

To 160 gram, czystej przyjemności, która na długo nie pozwala o sobie zapomnieć. I prawdę mówiąc, nie mam zielonego pojęcia jak po spróbowaniu tych czekoladek mam sięgnąć w swoim życiu jeszcze po jakąś inną. Inną, nie będącą czekoladką belgijską.

Składniki: cukier trzcinowy, masa kakaowa, orzechy laskowe, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, masło, kakao w proszku, kawa, ziarna kakaowca, emulgator: lecytyna sojowa. Składniki mogące powodować alergie: orzechy, soja, mleko i pochodne mleka.

Składniki pochodzenia organicznego (naturalnego) kontrolowane przez Certisys BE-BIO-01. Składniki Fairtrade  łącznie 74,0%. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera alkoholu.

Czekoladki karmelowe

DSC06013 DSC06008
I uwierzcie mi na słowo, hamuję i ograniczam swój infantylizm i pompatyczność jak najlepiej umiem. No, ale jak mam się nie zachwycić czekoladkami w kształcie serduszka?!

Karmelowe nadzienie zanurzone w aromatycznej, pełnej, ciemnej czekoladzie w kształcie serc.

Uwierzcie mi, chcecie ich spróbować. Chcecie się nimi delektować i wręcz marzycie o tym, żeby delikatne karmelowe nadzienie rozpłynęło się po Waszym podniebieniu.  A jeśli jeszcze nie chcecie, to po pierwszej czekoladce sami sięgnięcie po drugą. To małe dzieła sztuki, które strasznie uzależniają i zjada się je na potęgę nie myśląc o kaloriach i o tym, żeby podzielić się z innymi.
Chocolate Lovers, oh, stay with me forever. <3
Składniki: masa kakaowa, cukier trzcinowy, śmietana, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, sól morska, syrop z agawy, emulgator: lecytyna sojowa. Składniki mogące powodować alergie: orzechy, soja, mleko i pochodne mleka.
Składniki pochodzenia organicznego (naturalnego) kontrolowane przez Certisys BE-BIO-01. Składniki Fairtrade (kakao, cukier) łącznie 78,06%. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera alkoholu.

Trufle orzechowe (bez dodatku cukru)


 
Jeszcze z mojej strony słów kilka o tych rewelacyjnych truflach. Dlaczego rewelacyjnych? Bo zdrowych! Ich smak jest nieziemski, rozpływają się w ustach, czekolada jest bardzo delikatna (ale wyrazista!) no i uzależniający smak orzechowy. Cudowne połączenie. Ich fenomen to jednak brak cudkru (!!!) Są słodzone naturalnym ekstraktem ze Stevii. Są bogatym źródłem kwasów Omega 3. Czy można chcieć czegoś więcej? Cudowny smak zdrowych czekoladek, które nie idą nam w biodra! Brak cukru nie jest wyczuwalny w smaku, Stevia robi porządną robotę 🙂
kładniki: masa kakaowa, orzechy laskowe, malitol, błonnik, masło kakaowe, kakao w proszku, olej lniany, glikozyd steviolowy (100% naturalny), węglowodoran potasu, ekstrakt z granatu. Aromat: naturalna wanilia. Emulgator: lecytyna sojowa. Składniki mogące powodować alergie: orzechy, soja.
Składniki pochodzenia organicznego (naturalnego) kontrolowane przez Certisys BE-BIO-01. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera alkoholu.
Co ja mogę więcej napisać o belgijskich czekoladkach? Musicie spróbować ich sami!
Zapraszam na zakupy do: 
Trzymajcie się!

You may also like

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *