Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/09/a49fc75b2d1eb506ef83876b4ea0e30a.gif?1315128712

Witajcie kochani,

Nareszcie jest gorąco, nareszcie jestem wyspana i nareszcie miałam chwilkę żeby posiedzieć w kuchni przy garach. Nie jestem żadną tam maniaczką gotowania, żadnym specjalistą, ani drugą Magdą Gessler. Nawet nie potrafiłabym zrobić gołąbków czy też bigosu. Po prostu czasami wrzucę coś do garnków i pomieszam. Dlatego dzisiaj zabiorę Was do świata:

W roli głównej:

Ser Mlekdamer “Warmia”

DSC05288

Jest to ponad 3kg. blok sera pełnotłustego klasy pierwszej. Jego smak ocenię pod sam koniec notki, a teraz zapraszam do przepisów w których go wykorzystałam:

Pierś z kurczaka z brokułami i serem żółtym

DSC05459

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Brokuł
  • Ser żółty Warmia Mlekdamer
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka (przyprawa)

Jak to zrobić?

Pierś z kurczaka umyj i potnij na filety. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Delikatnie rozbij (ale, nie tak jak kotlety schabowe!). Ugotuj brokuła, podzielonego na małe różyczki wraz z jedną kostką rosołową. Tak przygotowaną pierś podsmaż na dużym ogniu z dwóch stron. Ma wyglądać jak lekko grillowana. Odlej tłuszcz z patelni. Na pierś połóż ugotowane różyczki brokuła i przykryj je startym serem żółtym. Patelnię przykryj pokrywką i duś a małym ogniu, aż ser przetopi się przez brokuły.
Smacznego!

DSC05456

Kurczakowe kotleciki (specjalność mojej mamci)

Składniki:

  •  2x Pierś z kurczaka
  • 2x jajko
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • vegeta
  • Żółty ser Warmia Mlekdamer (300g)
  • Zielona pietruszka

Jak to zrobić?

Piersi pokrój w drobną kostkę i przypraw vegetą. Z jajek, majonezu, mąki ziemniaczanej i pokrojonej w drobną kosteczkę zielonej pietruszki zrób ciasto. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami ser żółty i dodaj go do ciasta. Połącz ciasto z mięsem i smaż jak racuchy na dużym ogniu.

Smacznego!

DSC05308

Czas na ocenę Sera Mlekdamer “Warmia” blok:

DSC05452 DSC05306 DSC05304

Są sery żółte i sery. Tańsze, droższe, znanych marek i tych mniej. Niektóre smakują wybornie, inne średnio, a kolejnych wstydzilibyśmy się podać gościom na stół. A jak było w przypadku tego?

Myślę, że to prawdziwy w smaku, wyglądzie i zapachu ser żółty klasy pierwszej. Łagodny, słodkawy, bardzo aromatyczny z charakterystycznymi oczkami. Świetnie smakuje na kanapce, na piersi z kurczaka, toście i jako główny składnik koreczków. Idealnie wkomponowuję się w deskę do podawania żółtego sera na przyjęciu. To taka ekskluzywna pyszność w lodówce (która znika z zastraszającą prędkością). Polecam wszystkim i dużym i małym i nawet tym, którzy serów nie lubią- bo ten smak odmieni Wasze preferencje.

Trzymajcie się!

 

You may also like

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *