Łapię chwile i cieszę się jak mogę

 

Cześć kochani,

Co prawda wiosny za oknem nie ma, ale jest w kalendarzu, więc zawsze to już o krok bliżej do ciepełka 🙂 Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą; próbne pieczenie babek, mycie okien, sprzątanie szafek- musi być idealnie 🙂

I odliczam już do 5.04, czyli pierwszych urodzin mojego bloga. Już jakoś nie wyobrażam sobie dnia bez Was i mojego bloga. Przywiązałam się do Was, lubię czytać jak Wam idzie w życiu i trzymać za Was kciuki. Ten cały blogowy świat stał się dla mnie bardzo ważny. Dlatego niewątpliwie 5.04 wznosimy toast za cały ten rok 🙂 Kto jest ze mną od początku to wie, że zaczynałam od wywiadów, reportaży, recenzji i felietonów, a pierwszą współpracę nawiązałam z Manufakturą Czekolady w wakacje  🙂 Czas leci… 🙂

No i udało mi się nawiązać kilka współprac w tym tygodniu, dlatego:

 

Krem przeciwzmarszczkowy i szampon do włosów od e-FIORE

 

 

Odplamiacz kieszonkowy od Pure Queen

 

 

Biodegradowalna guma do żucia z lasu deszczowego KLIK  Jeszcze w tej notce recenzja :-))

 

 

Pokazywałam już Wam kiedyś przepis na babkę z wykorzystaniem Oleju z pestek dyni, wczoraj jednak podrasowałam ten przepis i zobaczcie co mi wyszło :-)?

 

Babka z jabłkami, brzoskwiniami i rodzynkami (idealna na zbliżające się Święta)

Składniki:

4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szkl. oleju z pestek dyni
1,5 szkl. maki luksusowej
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia

Słoiczek dżemu/konfitury z brzoskwiń
2x  jabłko, garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Zmiksować całe jaja z cukrem, dodać olej i miksować, na koniec dodać mąkę z proszkiem, i wszystko razem dobrze zmiksować. Do masy dodać całą zawartość słoiczka brzoskwiniowej konfitury, garść rodzynek i jabłko pokrojone w kostkę. Foremkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na cieście ułożyć pokrojone w plasterki jabłko.Piec ok 45 minut, w 180stopniach. Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego! Olej nadaje ciastu niepowtarzalny kolor (żółciutki), cudowny zapach dyni i mocno wyczuwalny dyniowy smak. Rewelacja!

Przechodzę jednak do głównej recenzji, czyli:

CHICZA– naturalne gumy do żucia

 


Chicza to coś więcej niż guma, którą żuje się po posiłku czy też, aby odświeżyć oddech. To przede wszystkim wyjątkowy przykład samowystarczalności, dbałości o ekologię i uczciwej symbiozy między ludźmi a naturą. Żując Chiczę poczujesz ducha lasu deszczowego- płuc naszej planety.?

100 % naturalna, biodegradowalna i organiczna guma do żucia. ?


 

WAŻNE WAŻNE WAŻNE: Znane nam gumy ze sklepowych półek, są smaczne, a  ich smak potrafi utrzymywać się nawet 40minut. Jednak 30% ich masy zawiera polimery, czyli plastik (!!!) Wyobraźcie sobie tą małą, białą drażetkę i to, że w 30% jest ona napakowana policotanem vinylu (tym samym, którego używa się do produkcji klejów), gumą butylową (tą, którą używamy go produkcji opon), gumą SBR (używana do produkcji opon, butów, izolacji kabli) oraz polizobutylen (stosowany do wyrobu wykładzin, klejów). Potraficie sobie to wyobrazić? Nie wiem dlaczego nie jest to nagłaśniane, a my tak chętnie jesteśmy przekonywani do kupna czegoś co nam szkodzi.

 

 

Chicza jest inna, jest naturalna. Nie ma w niej ani grama plastiku. Jest produkowana przez firmę zrzeszającą meksykańskich farmerów, którzy pracują w lesie deszczowym.


Chicza is the world's first certified, organic, 100% natural, biodegradable chewing gum! CFulvio Eccardi


Nie zawiera substancji ropopochodnych (w przeciwieństwie do gum sklepowych).


Natural Chicle

 

A co się dzieje z plastikową gumą? Przede wszystkim żaden żywy organizm jej nie trawi. Po drugie (WAŻNE), setki gołębi i innych ptaków umierają na skutek zadławienia się gumą, którą my wyplujemy na ulicę, a ptaszek potraktuje jako pożywienie. Przykleja ona im się do żołądka, zakleja pyszczek, gardło, przełyk- umierają w strasznych męczarniach.


 

Czas na ocenę smaku, zapachu, trwałości i całej reszty 🙂

Smak: Jest zupełnie inny od znanych nam powszechnie gum. Jest równie mocny i wyrazisty jak smak sieciowych gum. Utrzymuje się bardzo krótko, około 3-4minut. Jednak jak wiemy dłuższe żucie gumy jest niezdrowe.

Zapach: Bardzo przyjemny, zarówno limonkowy, cynamowy jak i miętowy.

Trwałość: 3-4 minuty, można żuć do 6minut, ale wtedy nie ma ona już takiego smaku 🙂

Opakowanie: Ekologiczne, estetyczne, trwałe 🙂

Cena: 9.99zł/ 30g.

 

 

Chicza to ekologiczna alternatywa dla zwykłych gum do żucia. Lubię testować takie produkty i z chęcią po nie sięgam. ?:-)

 

 

Proste, ekologiczne składniki i naturalna produkcja stanowią rzadkość w dzisiejszym świecie opanowanym przez koncerny produkujące głównie sztuczną gumę do żucia. Dlatego zawszę chętnie sięgam po produkty EKO, wspieram ich działalności i nie truję się chemią. 🙂

Polecam.

 

Trzymajcie się kochani i zapraszam Was na mój kanał na YT (dziękuje za 67 subów!) i Facebooka

 

Cześć < 3


 

You may also like

4 komentarze

  • Once you’ve certain oven as well as have enough savvy to use it frequently get the best strategy plan designed for now this piece of equipment to obtain strategies really like just try adding version to help you foodstuffs. Guinness Stout homebrew most likely was the best answer, considering that that has so wealth, however strategy can be built equally efficiently among just about every beer to select from merely standard tap water and various have available. All of the rip-off derives if the jeweler applies one-of-a-kind lightweight regarding unnaturally add some fineness back into the badly installed chopped jewelry. Slashed core lessen bacon by 50 percent on and therefore wind 50 % peel close by every last jalapeno, lock having toothpick.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *